Alt for en bedre kropp

Vektløfting er en øvelse som lar idrettsutøvere få muskelmasse samtidig som de øker stoffskiftet. Løfting av vekter brukes ofte for å styrke skuldre, bryst og rygg. Denne type øvelser kan imidlertid resultere i en rekke plager for idrettsutøveren.

Overbelastningsskader i muskler og ledd er de vanligste. Blåmerker forårsaket av å miste vekter på kroppen er også forså vidt vanlig. Typen skade vil variere, det kommer da altså an på instrumentet som brukes. Men man kan si at de fleste skader oppstår når frivekter brukes i stedet for vektmaskiner.

Oppvarming

Varm alltid skikkelig opp før du trener og gjør bruk riktig teknikk, for å kunne forebygge eventuelle skader. Å bruke passende klær, drikke mye væske og regulere pustingen er også viktig. Under vektløfting holder man ofte pusten, noe som hindrer oksygen i å nå musklene. Dette kan være farlig siden det økte oksygenbehovet er proporsjonalt med den betydelige innsatsen som kreves for å fullføre en repetisjon.

Behandling

Men selv om alle disse instruksjonene følges, er det ikke alltid mulig å unngå skade. Noen av de vanligste skadene er senebetennelse i skulder, ulike leddsmerter og muskelrupturer. Alt fra hjemmeøvelser med styrke- og tøyningsøvelser til kosthold spiller inn. les mer her om behandling og forebygging av skader med fysioterapibehandling.