Regler

Innen alle former for idrett og sport så finnes det alltid en god del regler og retningslinjer alle utøvere må følge. Vektløfting er såklart heller ingen unntak, med en lang historie og da vektløfting også er delt inn i to ulike kategorier så blir det en god del ulike regler å kunne dersom en kanskje måtte blitt interessert i å prøve seg som vektløfter.

Det er blandt annet regler for typen utstyr en skal bruke, vektstangen som brukes til å sette vektene på skal veie 20 kg, og dersom det er vektløftning for kvinner så er det 15 kg. Dette er da en metallstang hvor en har utskiftbare vekter som er tredd inn på hver side av vektstangen. Stangen skal være 2,2 meter lang og ha en diameter på 2,8 cm. Vektskivene som så settes fast på vektstangen har også faste vekter, de går fra 25 kg, 20 kg, 15 kg, 10 kg, 5 kg, 2 kg, 1 kg og så 0,5 kg. Alle disse ulike vektskivene har også fargekoder.

Så er det også såklart konkurransereglene innen vektløfting. Innen hver øvelse så har utøveren tre ulike forsøk hvor vektene utøveren velger er helt valgfritt, dersom denne utøveren da får et såkalt «velykket» løft så går han da videre hvor utøveren må legge på minst 1 kg tyngre vekt. Dersom det første løftet derimot var mislykket så kan utøveren likevel forsøke en gang til med samme vekten. Om en utøver også skulle gjennomføre et rekordforsøk så kan denne personen da få enda noen ytterligere forsøk.

Selve løftene skal gjøres på en 4 x 4 m stor plattform og løftet må være begynt innen 60 sekunder etter at utøveren er blitt ropt inn. Under konkurranser så er det tre dommere, hvert løft må så godkjennes av minst to av disse tre dommerne.