HIIT – som står for High Intensity Interval Training – er blant de mest populære treningstrendene for tiden. Kort sagt handler det om at du trener med høy intensitet over korte tidsrom. HIIT er kjent for å være en effektiv treningsform, fordi du kan oppnå stor effekt tross liten tidsbruk. HIIT har imidlertid hatt rykte på seg for å kunne føre til muskeltap. Er dette riktig, eller kan HIIT være en hensiktsmessig treningsform også for styrkeløftere?
For en styrkeløfter er det selvsagt ønskelig å forbrenne fett, men dette må ikke gå på bekostning av muskelmassen. Fra gammelt av er vi vant til å høre at det er aerob trening over lang tid, altså snarere lavintensitetstrening, som gir størst effekt om vi vil forbrenne fett. Det viser seg imidlertid at HIIT gir større forbrenning per tidsenhet. I tillegg øker det kroppen sitt oksygenopptak i lang tid, slik at forbrenningen fortsetter å være høy flere timer etter at du har trent.
Målet om fettforbrenning blir altså ivaretatt av HIIT. Det andre – vel så viktige – spørsmålet er selvsagt om denne fettforbrenningen går på bekostning av muskelbyggingen. Det har nemlig versert oppfatninger om at HIIT fører til muskeltap. Flere studier, blant annet en som ble ledet av Dr. Jacob Wilson ved University of Tampa, tyder imidlertid på at det ikke er intervalltrening i seg selv, men typen bevegelse, som avgjør hvordan HIIT påvirker muskelmassen. Dersom du trener bevegelser som involverer mange muskelgrupper, og delvis ligner styrkeøvelser, vil intervalltrening faktisk kunne øke muskelmassen.
Mye tyder altså på at selve grunnkonseptet for HIIT veldig gjerne kan inngå i et hensiktsmessig treningsopplegg for styrkeløft. Det forutsetter at du finner øvelser som aktiverer de musklene du vil bygge. Sykling eller gulvøvelser fra «natural movement» eller «cross fit» kan være gode utgangspunkt. Slik kan også treningshverdagen bli både mer variert og morsommere.